1. Nu ai o definiție clară despre ce înseamnă succesul pentru tine și cine ești ca artist
În primul rând pentru a atinge un obiectiv, trebuie să știi clar care este acel obiectiv. Ce înseamnă succesul pentru tine?
Să obții mai multe concerte? Mai multe vizualizări? Propriul album? O voce impresionantă? Un repertoriu mai mare, mai nișat, mai potrivit ție? Să ajungi pe radio? Să câștigi un concurs vocal?
Desigur, succesul poate însemna toate acestea la un loc, să fii cunoscut/ă și să faci bani din muzică.
Însă, din experiența mea atât personală, cât și ca și coach, am descoperit că succesul înseamnă ceva diferit pentru fiecare. E mai nuanțat, deși pare că toată lumea își doresște același lucru. Iar pentru a atinge acel obiectiv mare, a atinge succesul în adevarata lui formă, trebuie să stabilești etapele lui, pașii care îl construiesc.
Însă, din experiența mea atât personală, cât și ca și coach, am descoperit că succesul înseamnă ceva diferit pentru fiecare. E mai nuanțat, deși pare că toată lumea își doresște același lucru. Iar pentru a atinge acel obiectiv mare, a atinge succesul în adevarata lui formă, trebuie să stabilești etapele lui, pașii care îl construiesc.
Dacă ne uităm la toți artiștii cunoscuți și consacrați, vom observa că succesul nu a venit chiar peste noapte și că fiecare a trecut printre niște etape, prin realizari mai mici, care le-au construit cariera treptat, dincolo de aparențe și mirajul norocului sau al succesului construit ușor, în special în acel “succes” longeviv și nu în cazul unor “one hit wonders”.
De asemenea, oamenii de succes nu sunt doar bine pregătiți, ci și potriviți domeniului. Cu alte cuvinte, bagajul genetic sau talentul nu ne scutește de efort, ci ne arată în ce să îl investim. Exploatează potențialul nativ și nu te compara cu alții, fiindcă fiecare are drumul lui.
2. Nu ai un plan, o strategie
După ce ai stabilit ce înseamnă succesul pentru tine și care sunt obiectivele tale, alcătuiește un plan, o strategie prin care să le împlinești. Care este primul pas? De unde trebuie să începi? Care este realist primul obiectiv pe care îl poți îndeplini? Și în special, care sunt uneltele de care ai nevoie pentru a umple acel gap dintre locul în care te aflii acum și unde îți dorețti să ajungi.
Spre exemplu, pentru a deveni un artist mai bun poate ai nevoie de câteva lecții de canto, pentru mai multe concerte poate ai nevoie de mai multă promovare sau o promovare mai bună, pentru a-ți compune propriile piese trebuie să înveți un instrument, iar pentru a ajunge pe radio ai nevoie în primul rând de un repertoriu original. Toate aceste lucruri sunt pași care te duc spre obiectivul tău și cu un pas mai aproape de succes. Așadar, stabilește care sunt resursele de care ai nevoie pentru a ajunge acolo.
3. Manifești rezistență sau nu respecți planul
Cel mai greu lucru este să finalizezi ceea ce ai început. Asta este și unul dintre punctele critice pentru mulți artiști.
Fie că îți pierzi motivația, te lași distras/ă, procrastinezi, nu ai încredere în tine sau nu ai mindset-ul potrivit, îți e frică de propriul succes sau chiar ajungi să te auto-sabotezi, nu duci lucrurile la capat sau schimbi planul de la o zi la alta, începi 10 lucruri deodata și nu rămâi focusat/ă pe ceea ce ai de facut, ei bine, în acest caz, s-ar putea să manifești rezistență.
Fie că îți pierzi motivația, te lași distras/ă, procrastinezi, nu ai încredere în tine sau nu ai mindset-ul potrivit, îți e frică de propriul succes sau chiar ajungi să te auto-sabotezi, nu duci lucrurile la capat sau schimbi planul de la o zi la alta, începi 10 lucruri deodata și nu rămâi focusat/ă pe ceea ce ai de facut, ei bine, în acest caz, s-ar putea să manifești rezistență.
Rezistența, conform cartii “The War of Art” de Steven Presfield, este o forță invizibilă, așa cum o descrie autorul, care ne oprește din a face ceea ce ne ajută să evoluăm, să fim creativi. Ea se manifestă în multe moduri și în multe domenii, dar în special în cele creative. Fie că ea se manifestă prin emoții (frică, reticență, neîncredere), în gânduri (scuze și raționalizări pentru a procrastina sau a renunța, auto-sabotare) sau în obieciurile noastre care ne distrag sau dau adicție și ne consumă (alcool, shopping, relații toxice), e important să o conștientizăm și mai mult decât atât, să luptam cu ea. Frica de altfel, este normala și un semn că ceea ce faci este important pentru tine sau că ești pe drumul cel bun, că evoluezi.
“Are you paralyzed with fear? That’s a good sign. Fear is good. Like self-doubt, fear is an indicator. Fear tells us what we have to do. Remember one rule of thumb: the more scared we are of a work or calling, the more sure we can be that we have to do it.”
4. Nu ești suficient de pregatit/ă sau nu ai obiceiuri pozitive
“Identifying as a Professional means we show up to work every day, even when we don’t feel like it.”
Tot S. Presfield spunea în cartea sa, că nu trebuie să aștepți inspirația ca să creezi și că dacă dorești să ai succes, trebuie să te porți ca atare, cum s-ar purta cineva care are succes. Ce ar face, ce obieciuri ar avea, ce stil de viață ar duce?
Dacă îi analizăm pe cei pe care îi admirăm pentru succesul lor, vom observa că stilul lor de viață este diferit, vom observa nivelul de muncă și de pregătire, experiența acumulată și mindset-ul pe care îl au, iar asta ar trebui să îți ofere inspirația necesară de a investi mai mult în tine, de a munci mai mult, de a face lucruri chiar și atunci când nu ai chef și de a te pregăti pentru acel nivel la care îți dorești să ajungi. Pana nu muncești la fel ca cei pe care îi admiri, nu le interpreta succesul drept noroc.
Indiferent de resursele pe care le ai, soluții sau alternative mereu se vor găsi pentru cei care își doresc cu adevărat și sunt dispuși să lupte pentru visul lor.
Incepe prin a dezvolta obiceiuri pozitive și constructive și să-ți dai seama la ce mai trebuie să lucrezi și să dezvolți.
Ca un mic tip, obiceiurile sunt mai ușor de pus în practică și mai satisfacatoare când se aliniază unor înclinații și abilități naturale, native.
5. Nu este timing-ul potrivit
Un lucru pe care l-am învășat în drumul meu și pe care îl împartașesc tuturor celor cu care lucrez, este să își asculte intuiția și să fie atenți la timing.
Răbdarea și perseverența, a ști când să acționezi și când să aștepți, este poate cea mai importantă unealtă și cred cu tărie că fiecare lucru are timpul lui.
Poate vi se va părea scos din cărți ceea ce spun acum, dar unele lucruri cer timp sau un timp potrivit. În afaceri, în relații, în dezvoltarea personală și în viață – totul e despre timp și etape. Nu te naști adult, nu ajungi direct înțelept și nu evoluăm peste noapte. Fiecare moment din viață este o etapă, viața în sine este un proces cu bune și rele, iar la fel este și în carieră.
Prin natura noastra neocortexul nu și-a modificat dimensiunile față de homo sapiens (200 000 ani) și a rămas în mediul de rentabilitate imediată, ori noi trăim într-o societate care a trecut la m.r. întârziată.
Acordăm prioritate gratificațiilor imediate (acțiuni care oferă satisfacție rapidă), însă, de multe ori atunci când consecințele imediate sunt favorabile, se poate ca pe termen lung, acesta să nu fie un lucru bun (ciocolata – placere pe moment, kg în plus pe viitor) și viceversa.
Așadar, succesul presupune ignorarea unei satisfacții imediate, în favoarea recompensei îndepărtate. Ex. Investesc acum într-o piesă/promovare, obțin mai multe concerte în viitor.
De asemenea, cred că eșecul este și el un alt “pas” necesar din care învațăm și prin care evoluăm.