Ce sunt sunetele binaurale si la ce ne folosesc?

Ce sunt sunetele binaurale?

»Scurt istoric«
Sunetele binaurale au fost descoperite in 1839 de catre savantul prusac Heinrich Wilhelm Dove, dar abia in 1973 au ajuns in atentia publicului, prin articolul “Beats auditive in the Brain” (Scientific American) al lui Gerald Oster.

Insa, culturile antice au inteles ca ritmul si repetia unui sunet poate stimula creierul, cu mult inainte ca stiinta sa poata demonstra asta, avand influente vindecatoare si spirituale.

Cum functioneaza?

Daca spre exemplu, intr-o ureche se trimite o frecventa de 300 hz si in cealalta de 310 hz, creierul va procesa aceste 2 frecvente si va percepe o noua frecventa, de 10 hz (diferenta dintre cele 2) si va urma acest ton binaural, producand unde cerebrale in aceeasi frecventa. Conceptul este numit “frecventa de dupa raspuns” si pentru o experienta optima trebuie folosite casti stereo.

If you want to find the secrets of the Universe, think in terms of energy, frequency and vibration.

– Nikola Tesla –

Aceste unde se impart in urmatoarele categorii, in functie de intervalul de frecvente si au anumite beneficii/utilizari:

DELTA 0.1-3 HZ -somn profund fara vise, vindecare, pierderea conștientizării corpului,

THETA 4-7 HZ -relaxare/meditatie profunda, somn REM, creativitate, memorie,de aici incepe si rezonanta Schuman (7,83 Hz-frecventa pamantului, 14,3; 20,8; 27,3 şi 33,8 Hz)

ALPHA 7-13 Hz -vizualizare, reducerea stresului, gandire pozitiva, inspiratie, accelerarera procesului de invatare, relaxare in timp ce esti treaz, pre-somn si somnolenta pre-trezire.

BETA 13-40 Hz– stimuleaza energia si actiunea, gandirea si concentrarea, constiinta, activitate cognitiva marita, cunoastere, anxietate/paranoia, stare complet treaza. Poate creea dureri de cap/ameteala.

GAMMA 40-100  Hz – activitate psihica crescuta, constientizare, informatie, proiectie astrala, kundalini(55 hz)

Probabil pe viitor, inaintand in proiectul meu, voi face un post mai specific, deoarece fiecare frecventa in parte, din aceste intervale, are cate o influenta anume. ex:  kundalini-55hz

De ce ai nevoie si cum se folosesc?

  • casti stereo
  • rabdare
  • 15-30 minute din timpul tau
  • un loc linistit
  • sunete binaurale

Acestea se pot gasi pe youtube sau pe pagini de specialitate (pe care le si recomand), de unde se pot asculta/cumpara.

Se asculta la CASTI stereo, pentru o experienta optima, deoarece sunt ineficiente redate pe boxe si in tandem cu exercitii de respiratie.
Nu se recomanda celor cu epilepsie si in timpul condusului. Desi rar, unii oameni pot experimenta dureri de cap, ameteala sau pur si simplu inconfort. Ajustati volumul, pentru o experienta cat mai placuta.
Mai multe informatii pe wiki.

Despre experienta mea de aproape 2 ani in meditatie
si despre proiectul bazat pe sunete binaurale
“Cronicile unei Gyne”-un altfel de meditatie ghidata,
cum imi place sa ii spun, gasiti aici. 

Studii asupra efectelor produse de sunetele binauruale:
Dr. Giampapa a descoperit in cadrul unui studiu ca sunetele binauruale influenteaza producerea hormonului cortizol, melatoninei si a DHEA.
De asemenea au mai fost facute studii si de catre: Colegiul National de Medicina din Oregon, Dr. Alfred A. Tomatis, Cymatics (studiul vizualizarii sunetului si a vibratiei), The Schiller Institute.

Desigur, parerile sunt impartite si acestea sunt doar cateva informatii generale. Sper ca v-a fost de folos acest articol si va invit chiar sa imi spuneti parerile voastre, daca ati incercat sa meditati vreodata pe sunete binaurale si cum vi s-a parut.

1 comment
  1. Bună ziua. Am citit articolul dvs cu mare interes. Aș dori să văd întreb dacă pot să integrez aceste sunete binaurale in muzica pe care o ascult? Bineînţeles acestea se vor auzi foarte soft in fundal. Si încă un lucru care mi-a atras atenția este: “deoarece fiecare frecvență în parte, din aceste intervale, are câte o influenţă anume. ex: kundalini-55hz”. Întrebarea mea este: unde aș putea găsi o listă cu aceste frecvențe şi cu efectele lor? Mulţumesc mult pentru timpul acordat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *