Cronicile unei Gyne | Meditație ghidată prin artă.

• Initierea si ghidarea •

Initierea in meditatie mi-a fost facuta acum 2 ani, de catre un prieten.
El mi-a introdus meditatia pe sunete binaurale, subiect despre care am scris aici (ce sunt si cum functioneaza).

La inceput, am fost reticenta, ca majoritatea oamenilor, deoarece in cultura noastra romaneasca, meditatia este poate inca vazuta ca ceva paranormal/neortodox.
Desi… meditatia se foloseste chiar si in crestinism , doar ca o numim rugaciune. Este tot o forma de meditatie.
Desigur, cei initiati vor spune ca sunt diferente si ca exista mai multe tipuri de meditatie. Adevarat. Insa, eu va voi vorbi despre experienta mea in meditatia pe sunete binaurale.

Motivele pentru care am fost dispusa sa incerc sunt unele foarte comune in randul oamenilor: anxietatea, stresul, insomnia si curiozitatea.
Primul pas a fost sa imi achizitionez o pereche de casti cu impedanta mare si sa incep sa ma informez.
Am inceput cu cateva tehnici simple de respiratie pentru a reusi sa ma detensionez putin, iar apoi ascultam un track de vreo 30 min de binaurale, ghidata.

Cum spuneam si mai sus, exista mai multe variante de a medita, iar ca sa fie mai simplu am sa le impart in 2 categorii:

  • cu muzica.
  • fara.

Iar cea cu muzica in alte 2:

  • ghidata.
  • neghidata.

Muzica deobicei este ambientala, cu sunete din natura sau concentrata pe un anumit instrument, dar sunt si unii care mediteaza pe sunetele binaurale direct.
Pentru incepatori este ideal sa aleaga cea cu muzica, ghidata.
Ghidarea reprezinta o voce care te invata sa intri in starea necesara prin exercitii de respiratie sau de imaginatie.

Al doilea pas a fost sa ma tin de un program.
La inceput, primele 2 saptamani, meditam zilnic, iar ulterior macar o data pe saptamana sau cand simteam nevoia.

Uneori adormeam in timpul meditatiei si ma trezeam exact cand era gata track-ul. Somnul era unul profund, de tip REM. Alteori, reuseam doar sa ma relaxez si sa intru intr-o stare de pre-somn.
Daca meditam ghidata incercam sa respect ceea ce mi se spunea in track, iar daca nu, faceam ceea ce simteam. Fie ca ma concentram pe ceva anume, fie ca procesam o stare sau un eveniment, fie ca incercam sa imi golesc mintea si spiritul sau ca ma rugam, incercam sa respect si sa aplic 3 lucruri:

 

Respiratia.
Tehnicile de respiratie m-au ajutat foarte mult in meditatie,
dar si pentru reducerea stresului si a anxietatii.
Eu foloseam exercitii de pranayama, pe care vi le recomand.

Relaxarea.
Detensionarea fiecarui muschi si particica din corp ajuta foarte mult,
asa ca la inceputul meditatiei, impreuna
cu exercitiile de respiratie, incerc sa imi relaxez corpul,
concentrandu-ma pe fiecare parte din corp, pe rand.
Nu trec la urmatoarea parte, daca nu am reusit sa o relaxez.

Mediul si timpul.
Niciodata nu meditez pe fuga!
Aman pana pot avea timpul necesar si imi aleg un loc linistit,
ca sa ma asigur ca nimeni nu ma va intrerupe.

 

Rezultate am inceput sa vad din prima saptamana: somn mai linistit, ma stresam mai putin, nu mai aveam senzatii de anxietate. Exact ce imi doream! Ulterior am aflat ca sunt studii care arata ca sunetele binaurale, influenteaza hormoni ca serotonina, cortizolul si melatonina.
Pe langa acestea, am observat o imbunatatire a concentrarii si a memoriei.

M-am gandit initial ca are de a face si cu efectul placebo, insa in momentul in care am inceput sa studiez cum functioneaza aceste sunete, am inteles ca nu poate fi doar asta. Insa foarte mult s-a datorat si faptului ca am incercat sa fiu deschisa si sa traiesc experienta fara preconceptii.
Pe parcurs am incercat toate cele 5 categorii (delta, theta, alpha, beta si gamma), in functie de ce simteam ca am nevoie si faceam sesiuni si de o ora.

• Arta •

Unul dintre dezavantajele faptului ca acest fenomen nu este foarte raspandit in Romania, este ca nu prea gasesti meditatie ghidata in romana.
Si nici nu am vazut sa fie prea promovat, desi in strainatate se bucura de un succes fantastic conceptul de a medita.
Vedete ca Oprah, Jessie J, Katy Perry, Madonna, Hugh Jackman, Clint Eastwood, Paul McCartney, Lady Gaga, Richard Gere, Angelina Jolie, Steve Jobs si lista poate continua, insasi mediteaza si promoveaza meditatia.

Asadar, avand uneltele audio-video necesare si experienta personala in meditatie, am luat initiativa de a creea acest proiect “Cronicile unei Gyne”, de poezie binaurala si meditatie prin arta.

Primul capitol l-am numit “Calatoria” si descrie parcursul meu in arta. Este o initiere, o prezentare  si o metoda de a medita pe sunete binaurale, ascultand o poezie, un monolog. Un altfel de meditatie ghidata, se poate spune. Am folosit frecventa Alpha 9.0 Hz, utilizata pentru relaxare, meditatie si vizualizare si stimularea producerii de serotonina si endorfina.

Am ales sa imbin arta cu meditatia, deoarece la baza sunt artista si am vrut sa impreunez aceste 2 lucruri (utilul cu placutul) sub un singur concept.
Este un proiect pe care l-am creat singura si a reprezentata insasi o calatorie plecand de la concept, versuri, orchestratie,mix/master si pana la partea grafica, imbinandu-se ideal si conceptul unui artist indie.

Asadar, va invit sa meditati alaturi de mine si sa imbrartisati aceasta “calatorie” deschisi si curiosi.
#poeziebinaurala

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *