Cum să rămâi motivat/ă și să dezvolți obiceiuri, care te duc spre succes?

1. Obiective și identitate. Fă un plan
Dacă ai urmărit și vlogul despre cele “5 motive pentru care nu ai succes”, știi deja că a avea o ordine în obiective și o idee clară despre succes este primul pas pe care trebuie să îl faci. Acest proces de anticipare și dorință, va stimula dopamina și îți va oferi un boost de energie, pentru a începe să îți îndeplineși visul. De asemenea, ai grijă ca obiectivile tale să fie aliniate cu valorile tale și identitatea ta ca artist. A ignora aceea voce interioară și cine suntem cu adevărat, nu va aduce satisfacție pe termen lung și astfel ne vom simți demotivați.
Îndeplinirea unor obiective ne aduce și o altă identitate (amator vs profesionist, anonim vs vedetă), așadar, gândește-te ce tip de persoană vrei să fii sau ar trebui să fii pentru a-ți atinge obiectivul. Astfel, motivația ta va fi o nouă identitate, nu doar atingerea unui obiectiv.
De asemenea, alcătuiește un plan, iar apoi acționează. Nu te împotmoli în pregătiri prea mult din frica de eșec. Căutând întruna strategii mai bune, nu acționăm, iar pregătirea nu aduce rezultate, ci acțiunea. Și astfel, pregătirea devine o formă de amânare care în final, duce la demotivare.
 
2. Mindset & Habit
Când vorbim despre motivație, mindset-ul și obiceiurile dictează cel mai mult, iar acesta e un subiect puțin mai complex. Am să încerc totuși, să prezint câteva lucruri care pe mine m-au ajutat foarte mult și care se bazează pe cartea “Atomic Habits” a lui James Clear pe care v-o recomand ca pe un must.
 
Cei care au încercat să renunțe măcar o dată la fumat sau cei care se luptă să slăbescă, știu că aceste obiceiuri negative sunt greu de schimbat și la fel de greu este și să dezvolți unul nou. Însă, ar trebui să schimbăm puțin paradigma și să vedem această “povară” ca pe o oportunitate. Spre exemplu, în loc să-ți spui “oh, nu! iarăși trebuie să merg la canto, e greu”, ai putea să îți spui “ce bine, astăzi am ocazia să îmi dezvolt vocea, devenind un cântăreț mai bun!”.
Asocierea unui obicei cu un sentiment pozitiv și o identitate nouă, îți va oferi un boost de încredere și motivație.
 
Nu te compara cu ceilalți și caută să exploatezi potențialul nativ. Genele nu hotărăsc soarta, ci determină/influențează domeniul oportunităților. Astfel, obiceiurile sunt mai ușor de pus în practică și mai satisfăcătoare când se aliniază unor înclinații și abilități naturale, native.
 
Măsoară progresul. Progresul este cea mai eficientă formă de motivație, așa că, găsește metode prin care să ții evidența pașilor pe care îi faci. Despre asta și challenge-ul vocalUP am vorbit deja în vlogul “De ce nu evoluez vocal”, așa că aruncă un ochi și acolo.
 
Mizează pe repetiție, nu pe intensitate. Este și sfatul pe care îl dau în cadrul ședințelor de antrenament vocal, deoarece este un element important pentru memoria mușchilor și dezvoltarea vocală. Repetarea unui obicei conduce la schimbări fizice la nivel cerebral. Also, nu chiuli de 2 ori, a două oară e deja începutul unui obicei.
 
Regula celor 2 min.
Hemingway spunea: “Cel mai bine este să te opreșți întotdeauna atunci când încă ți se pare plăcut.”
De asemenea, Victor Hugo atunci când a scris “Cocoșatul din Notre Dame”, având un termen de doar 6 luni și pentru a nu mai amâna, și-a închis hainele într-un cufăr, iar neavând ce purta că să iasă din casă și să piardă timpul, nu a avut de ales decât să stea în casă și să scrie. Din nou, mizând pe repetiție și nu pe intensitate, asigura-te că te opreșți până când încă îți face plăcere și nu devine o povară.
 
 
 
O greșeală frecventă pe care am întâlnit-o este că o parte dintre cei cu care am lucrat atunci când au decis să se apuce de canto, au luat un pachet intens de ședințe și obținând un anumit prag de rezultate, s-au oprit acolo. După o perioada realizează că mai degrabă constanța, la fel ca în sport, aduce rezultate.
 
Angajează-te în activități care au nivel rezonabil de dificultate. Nivelul optim este între stres și plictiseală, deoarece cea mai mare amenințare a succesului nu e eșecul, ci plictiseala. Rezultatele devin previzibile, nu ne mai oferă plăcere, deci abandonăm progresul pentru noutate.
Consecvența în plictis, epuizare, iritare îi diferențiază pe profesioniști de amatori.
3. Stil de viață
Cred că cu toții știm deja câtă influență are asupra psihicului, stilul de viață pe care îl ducem. Și nu doar asupra psihicului, ci și a vocii.
Sportul, odihna, hidratarea și regimul alimentar influențează starea de spirit, hormonii responsabili pentru stările de bine și implicit, energia noastră. Nimic nu poate fi posibil fără un stil de viață cât mai sănătos, cu atât mai puțin performanța vocală și o carieră atât de solicitantă ca cea de artist.
 
4. Mentori
Cred că o unealtă încă subestimată în România, este importanța și necesitatea unui mentor. Nu trebuie să îți fie frică sau rușine să ceri ajutor.  Caută oameni cu experiență, fie că e vorba de profesori sau idoli pe care îi urmărești. Ai nevoie de modele, de ghizi care să te inspire sau să îți ofere uneltele de care ai nevoie și să fie alături de tine în acest drum și mai ales, să creadă în tine și în visul tău.
Cu toții avem nevoie de modele, indiferent de nivel, și de oameni de la care să învățăm. Așadar a avea un mentor,  este un element esențial în drumul tău și care te va ajuta să îți păstrezi motivația.
De-a lungul timpului și eu am avut diverși mentori, de la antrenori vocali și până la alți artiști, fără de care nu aș fi fost omul și artistul care sunt astăzi.
Un lucru pe care l-am învățat este că de la fiecare om pe care îl întâlnești poți învața câte ceva, de aceea încerc să fiu mereu deschisă altor perspective și am realizat că nu ai cum să știi prea multe și nici nu deții adevărul absolut, iar asta pe mine m-a motivat și a oferit o ușurare instinctului de perfecționistă din mine.

 

5. Comunitate
Știți vorba aceea cu “cine se aseamănă, se adună”?
Ei bine, în acest caz se aplică foarte bine. Înconjoară-te cu oameni care sunt motivați, care au scopuri asemeni ție și care te pot influența pozitiv.  Mediul stabilește perspectiva asupra normalității, apartenența la grup motivează și consolidează individualitatea și te ajută să adopți mai ușor un obicei văzând-ul la cei din jur. Influența proximității și a mediului este foarte importantă. De asemenea, va puteți sprijini reciproc și prin prisma comunității, puteți crește ca o echipă.